Pestpokken!

0 Flares 0 Flares ×

Kan iemand mij vertellen waarom wij in Nederland ons kroost niet inenten tegen de waterpokken?!? In veel andere Europese landen wordt gevaccineerd tegen deze horror, niet in de laatste plaats om te voorkomen dat je later ook nog gordelroos oploopt. Ook niet bepaald een plezierige aandoening, die veroorzaakt wordt door hetzelfde virus dat de waterpokken bij kinderen veroorzaakt.

Voor zwangeren is het zelfs gevaarlijk om in aanraking te komen met het overigens ook nog eens hyperbesmettelijke virus. Ook sterven er jaarlijks zelfs nog kinderen in Nederland aan de gevolgen van de waterpokken, want ook al verloopt deze kinderziekte doorgaans onschuldig, er zijn ook ernstige complicaties mogelijk die zelfs kunnen lijden tot sterfgevallen. Vooralsnog zie ik dus best veel redenen om dit pokkenvirus op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Maar goed, dit zou voor mijn zoon te laat komen want hij heeft het inmiddels al flink te pakken.

Wat een hel! Twee weken vakantie. De eerste week een beetje bij kunnen tanken, om de tweede week alweer volledig leeg te lopen omdat mijn zoon op de crèche naar alle waarschijnlijkheid vol in zijn gezicht is gehoest door een kind met waterpokken. Hoppa!

Eerst dacht ik nog dat we er makkelijk doorheen zouden fietsen. Het begon heel onschuldig met een paar van die pokjes per dag, achteraf en in perspectief geplaatst zagen die paar “druppeltjes” er toen nog enigszins schattig uit. Maar dat was een totaal verkeerde inschatting, zo  bleek een paar dagen later. Na drie dagen waren het er inmiddels zoveel dat ik de bulten en blaasjes niet eens meer kon tellen. Honderden! Als je op internet op afbeeldingen van een aandoening zoekt om jezelf doorgaans gerust te stellen dat het altijd erger kan; zo ziet mijn zoontje eruit. Ik kan zo een foto uploaden op google, zodat mijn arme kind andere ouders gerust kan stellen dat het altijd erger kan. Nee, laten we het leed voor mijn kind niet nog erger maken door hem ook nog visueel op het web te vereeuwigen, bedolven onder de ellende die waterpokken heet.

Alsof die pokken ansich nog niet genoeg zijn, ging het hier allemaal gepaard met drie dagen hoge koorts en de zeer beruchte jeuk.
Dagen en nachten heb ik met een koortsig kind rondgelopen, dat rilde van de jeuk. En maar liedjes zingen en wiegen om hem af te leiden en hopelijk in slaap te laten vallen. Ten aanzien van het laatste vaak tevergeefs of maar van zeer korte duur, tot de volgende jeukstuip zich aandiende. Havermout is mijn beste vriend geworden de afgelopen week, het havermoutbadje was namelijk het enige waarin mijn zoon zich een beetje verlicht voelde van de ondraaglijke jeuk en even kon ontspannen.

Als een kind de waterpokken heeft, is de jeuk die de blaasjes veroorzaken dus ondraaglijk. Helaas is krabben om de jeuk wat te verlichten volstrekt uit den boze! Overal lees je dat de blaasjes absoluut niet open mogen gaan, want dan krijg je (soms blijvende) littekens! Ja, vertel dat een kind van anderhalf maar die werkelijk kapot gaat van de jeuk. En ook met sokjes om de handjes kan flink geschuurd worden en dan gaan die krengen natuurlijk ook gewoon open. Kortom, relatief best veel open blaasjes hier. Bovendien betreft het geen virus dat slechts een aantal dagen aanhoudt en misschien dan nog te overzien zou zijn, maar het duurt al met al gerust een dag of tien gemiddeld. Geen kleinigheidje hoor, voor zowel kind als (alleenstaande!) moeder.

Het zal natuurlijk allemaal wel weer loslopen met die littekens later en volgende maand zijn we het allebei weer vergeten, maar het zit me nu nog even erg hoog. Dat zal mede te maken hebben met het slaapgebrek van de afgelopen dagen en de totale machteloosheid en frustratie die je als moeder voelt als je je doodzieke kind niet kan verlossen van de pijn of in dit geval de jeuk. Ondanks je eigen uitputting ga je door op pure adrenaline en je moederinstinct. Beiden werken overigens verdomd goed in dit soort situaties.

Gelukkig gaan we nu weer de goeie kant op en is de koorts sinds gister verdwenen, tezamen met de allerergste jeuk. Wat nog rest is een kindje dat eruit ziet als een uit de kluiten gewassen krentenbol, dat huilt van zijn eigen spiegelbeeld. Maar het komt vast helemaal goed, hou ik mezelf al dagen voor. Ook ten aanzien van die gevreesde littekens. Ik heb namelijk om heel eerlijk te zijn nog nooit gedacht bij de aanblik van iemand; oei die heeft vast zijn honderd waterpokken opengekrabd als kind. Nog nooit. Dat geeft dus moed.

Maar als ik van tevoren geweten had waar mijn zoon en ikzelf doorheen zouden gaan, dan had ik desnoods grof geld betaald voor een vaccinatie, want gezien het huidige Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma moeten we blijkbaar niet zeuren om kinderen met een beetje boel waterpokken en ouderen met gordelroos (moet je puur voor het idee ook eens op googelen)..

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Google+ 0 0 Flares ×

2 Comments on “Pestpokken!

  1. Ah balen zeg dat hij er zo’n last van heeft! Gelukkig dat het ergste nu voorbij lijkt. Hang in there! Dikke knuffel voor jullie

    • Dank je wel Noraly!! Lief van je. Hopelijk gaat met jullie alles goed.
      Hier ploeteren we nog even door, maar er is weer licht aan het einde van de tunnel gelukkig :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *