Oudergesprekje..

0 Flares 0 Flares ×

Vanavond heb ik een oudergesprekje op de crèche. De tweede sinds het leven van mijn zoon. Het eerste oudergesprek vond plaats toen mijn zoon nog niet eens kon kruipen. Ik kon mij toen werkelijk helemaal niets serieus voorstellen bij zo’n gesprek over mijn baby en toen ik er voor werd uitgenodigd voelde ik mij toch heel even in de maling genomen.

Het woord oudergesprek deed mij eigenlijk meer denken aan basisschoolkinderen die allerlei kattenkwaad met medeklasgenoten uithalen of pubers die met regelmaat bij de rector worden geroepen omdat ze weer eens een prullenbak in de hens hebben gestoken of een leraar de overspannenheid in hebben gepest.

Een volledig verkeerd beeld, zo blijkt. Nee, oudergesprekken beginnen al op de crèche, nog voordat je kind ook maar zijn eerste levensjaar heeft kunnen vieren of zijn eerste woordje heeft kunnen uitspreken.

Tijdens dit gesprek hoor je wat je kind zoal doet als jij als ouder niet in de buurt bent, hoe zijn interactie is met de medepeuterpubertjes en last but not least hoe hij zich ontwikkelt. Het klinkt allemaal vrij onschuldig, maar er wordt op dit niveau al wel gewerkt met serieuze rapporten die je voorafgaand en ter voorbereiding op het gesprek worden verstrekt. Rapporten, mind you! Weliswaar zonder cijfers, maar wel met nauwkeurig omschreven categorieën ontwikkelpunten vergezeld van ingekleurde balkjes naar leeftijd (in maanden) om te kunnen zien of je dreumes zich in de ogen van de leidsters wel ontwikkelt conform zijn leeftijd.  Mijn zoon is nu zeventien maanden, dus het balkje bovenaan de categorie moet op z’n minst tot aan de zeventien maanden ingekleurd zijn, zo niet dan ontwikkelt hij zich kennelijk niet zo vlotjes. Ik vond het boek Oei ik Groei al zo mateloos irritant en dan krijg je nu dit. Een boek kan je nog weggooien, een oudergesprek met een daaraan gekoppeld rapport van je bloedeigen kind niet.

Ik merk dan ook dat mijn irritatie al lichtelijk begint aan te wakkeren als ik zie dat zoonlief thuis al heel veel ontwikkeltaken conform of zelfs boven het balkje van zeventien maanden kan en dat de leidsters – die hem welgeteld 1 dag in de week meemaken – vervolgens zwart op wit in zijn rapport zetten dat hij nog niet zover is. DUS WEL!! Maar goed, het gaat me al met al toch een tikje te ver om te vragen of ze een correctie willen aanbrengen en het rapport op bepaalde punten naar (mijn) waarheid willen aanpassen. Ik mag immers toch aannemen dat zoonlief dit “rapport” in zijn verdere leven nergens hoeft te laten zien, laat staan erop zal worden aangesproken. Het zal de eeuwige jurist in mij wel zijn dat ik graag zie dat de zaken objectief en correct worden weergegeven, zeker waar het mijn kind betreft. Afin!

Ik weet dat ik hier natuurlijk niet te zwaar aan moet tillen verder en dat doe ik na vandaag ook echt niet meer 😉 , maar ik vind het toch stiekem best een beetje ver gaan en ook niet helemaal passen bij het zorgeloze sfeertje dat de crèche doorgaans bij mij oproept. Rapporten/cijfers/doelstellingen komen er echt nog genoeg in het leven. Laten we het alsjeblieft zo lang mogelijk lekker luchtig houden… Persoonlijk ben ik van mening dat kinderen en zeker baby’s en peuters gewoon lekker moeten spelen en als er iets niet goed gaat of men merkt iets op dat maakt dat men twijfelt aan de ontwikkeling, dan hoor ik het op dat moment graag. Geen nieuws is goed nieuws is kennelijk een beetje uit de tijd.

Maar goed, in alle eerlijkheid zie ik van het gesprek op zich ook wel weer de voordelen, juist omdat de leidsters mijn kind meemaken op een manier die ik zelf niet ken. Het is voor mij ook goed en leuk om te horen hoe mijn kind met de andere kindjes omgaat en hoe hij zich gedraagt in de groep. En je hoort tijdens zo’n gesprek natuurlijk altijd meer dan in de snelle en meestal hectisch verlopende tien minuutjes als je je kind komt ophalen.  Bovendien geeft het mij ook de gelegenheid tot het stellen van vragen en het doen van suggesties. Dus laat ik mijn notitieblok ter hand nemen en eens lekker losgaan vanavond. Ik heb tenslotte oppas geregeld, so mommy might as well enjoy it! 😉

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Google+ 0 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *