Meningitis B: een vaccin alstublieft!

0 Flares 0 Flares ×

Hersenvliesontsteking bij je kind: het is de nachtmerrie van veel ouders. Altijd alert zijn op paarsrode puntjes in combinatie met een stijve nek. Zover was ik. Totdat ik gister op het nieuws een nogal alarmerend bericht hierover hoorde. Eerder heb ik hier niet veel meer bij stilgestaan. Met name ook omdat baby’s met veertien maanden worden ingeënt tegen Meningitis C. Wist ik veel dat er ook nog Meningitis A en B was, hoewel dat op zich natuurlijk ontzettend logisch is, want waarom is er anders überhaupt een C-variant? Maar goed, hoe logisch het misschien ook is, ik heb er nooit verder over nagedacht. Tot nu dus.

Groot-Brittannië ent baby’s sinds september vorig jaar in tegen meningokokken B. In Groot-Brittannië pleiten steeds meer ouders nu ook voor een bredere vaccinatie tegen de meningokokken B-infectie, dat beschermt tot het elfde levensjaar. In Nederland zit de prik tegen meningitis B in het geheel nog niet in het pakket – en het kan nog wel even duren voordat hij er komt, als hij er al komt. Het nieuwsbericht wist mij te vertellen dat infecties met meningitis B in pieken komt, ofwel in epidemieën, en dat we nu aan de vooravond staan van zo’n epidemie. Hoe men dit weet is mij een groot raadsel, maar deze voorspelling zal niet uit de lucht komen vallen en het alarmeert mij ten zeerste.

Ongeveer 130 mensen per jaar, hoofdzakelijk kinderen, lopen een meningokokken B-infectie op. Gemiddeld komen daarvan tien patiënten te overlijden en krijgen vijftien mensen blijvend te maken met de gevolgen van de infectie. Aldus het nieuwsbericht. De website van de hersenstichting meldt echter dat jaarlijks 700 mensen, waaronder met name baby’s en kinderen, een bacteriële hersenvliesontsteking oplopen (NB. een hersenvliesontsteking kan dus ook ontstaan door een virus in plaats van de meningokok bacterie en dat is van onschuldiger aard en gaat meestal vanzelf over). Ik vind 700 veel.

Ten gevolge van een eerdere epidemie van Meningitis C krijgen de kinderen in Nederland daarom nu ook sinds 2002 een vaccin hiertegen toegediend, waardoor er per jaar een paar honderd kinderen minder overlijden. Een logisch maar minder positief gevolg van deze inenting is dat de B-variant op dit moment de belangrijkste oorzaak is van meningitis infecties. Maar waarom dan ook geen vaccinatie voor B? In Groot-Brittannië gebeurt dit dus al, maar ook in veel andere (met name Latijns Amerikaanse) landen, waarom lopen wij hierin achter? De Gezondheidsraad moet bepalen of de B-variant van de meningitis infectie ook met een standaardvaccin bestreden gaan worden. En helaas gaat dit altijd gepaard met de nodige tijd. Pas later dit jaar praat deze raad met minister Schippers van Volksgezondheid over dit mijns inziens noodzakelijke vaccin dat niet nog uitgevonden hoeft te worden. Het is er gewoon!

In het nieuwsitem kwam een Britse moeder aan het woord die haar eenjarige dochter had verloren aan Meningitis B. Dramatisch. De ouders legden het kindje de avond tevoren ogenschijnlijk gezond en vrolijk in bedje, om haar de volgende ochtend levenloos en vol paarse vlekjes uit haar bedje te halen. Mijn hart brak en de rillingen liepen over mijn rug. Kennelijk kan het dus zo zijn dat de bacterie slechts een aantal uren nodig heeft om dodelijk toe te slaan.

Ik weet dat het geen zin heeft om me over alles wat er met mijn kind kan gebeuren druk te maken en ik wil ook niemand onnodig angst aanpraten, maar als ik hoor dat er een epidemie aankomt waarbij het aankomt op leven of dood dan wil ik daar wel even een hartekreet aan wijden als u het niet erg vindt. En laten we hopen dat de politiek hier snel en gedegen onderzoek naar doet om daarna op dito wijze te handelen, want het afwachten van wederom een epidemie waarop na een tigtal overleden kindjes pas wordt besloten dat standaard vaccineren toch wel noodzakelijk is, vind ik gewoon geen optie!

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Google+ 0 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *