Last Christmas

0 Flares 0 Flares ×

Voor George Michael ironisch genoeg echt de laatste. En ondanks dat ik mijzelf niet tot zijn schare fans mag rekenen, was ik toch geraakt door het nieuws. Wonderlijk hoe iemand die je niet persoonlijk kent, maar als artiest wel heel je leven voor een ministukje onderdeel uitmaakt van dat leven, ongemerkt een beetje bij je gaat horen. Rest in peace George en met name volgend jaar rond de kerst zal ik net als ieder ander zeker weer even aan je denken. Of ik dat nou wil of niet.

De kerst zit er dus weer op en mijn voornemen om tijdens de kerst niet zoveel te eten, is helaas net als alle andere jaren een voornemen gebleven. Ik had niet eens veel soeps in huis gehaald, maar op de een of andere manier blijft kerst toch inherent aan veel eten.  Waar ik normaal een paar toastjes neem, neem ik er met kerst toch snel een stuk of tien en een heel gerookt zalmhaasje is ineens ook veeeeel beter dan een plakje ervan…omdat het kerst is, hoor ik mijzelf er instemmend bij denken als ik weer iets naar binnen prop. Nog niet te spreken over de gevulde musketkransjes met spikkels, bij mij ieder jaar met stip op nummer 1 en de inmiddels net zo bespikkelde vloer is daar opnieuw getuige van.  Jammer hoor. Aan de andere kant, goede voornemens zijn natuurlijk ook niet geheel zonder reden pas NA de kerst zo populair.

Voor de enkeling die het zich ook weleens heeft afgevraagd; een googlesearch naar wat musket eigenlijk is, heeft mij geleerd dit een handvuurwapen uit de zestiende en zeventiende eeuw betreft. De link met kerstkransjes had ik daarmee nog niet gelijk gevonden en ik zocht even door. Nader onderzoek bracht mij uiteindelijk bij het musketzaad, wat mij ook nog niet direct kerstig in de oren klonk. Volgens Wikipedia worden die zaadjes echter ook wel suikerpareltjes genoemd, wat toch een aangenamer beeld oproept en dat zijn dus die spikkels op het kerstkransje. Weet wat je eet!

En zoals altijd als ik teveel heb gegeten, verkeer ik daarna even in een dipje ..de afterdinnerdip ofwel de afterkerstmisdip in dit geval. Het teveel aan suiker, vet en zout en het nog meer dan gebruikelijke gebrek aan slaap, maakt nu dat ik hangerig ben en de drang heb om nog maar wat zoets, zouts of vets te nuttigen. Net als met kerst kan ik die drang ook nu weer niet weerstaan. Het is dan ook nog geen 1 januari… dus het mag nog. Al groeit mijn schuldgevoel solidair mee met mijn buik. Gek hoe dat altijd weer werkt.

Ook kijk ik de dag na kerst heel anders tegen de kerstboom aan. Waar ik het gister nog heel sfeervol vond, heeft een denneboom met frutsels in de huiskamer ineens toch een beetje iets raars. Een gigantische kamerplant, vol kermis. Waarom is dat leuk? De eerste naalden beginnen te vallen en de boom geeft daarmee een subtiele hint af dat hij eigenlijk niet ontworpen is om in een huiskamer van twintig graden in een houder te staan, opgetuigd en wel. Een gevoel van medelijden borrelt op. Het is ook heel zonnig, waardoor de lichtjes die desondanks toch aanstaan (want dat MOET!)  een beetje zielig aandoen. Ik zie ineens meer snoer dan lichtjes.
Ik ben doorgaans dan ook niet zo heel erg van de kerstbomen, alleen als kind vond ik het werkelijk prachtig.En dat is dan ook precies de reden dat ik er nu 1 heb staan, voor het eerst sinds mijn volwassen leven. Voor mijn kind. En hij vindt het prachtig, net als ik toen. Dus dat is alles helemaal waard. Laat de avond dus nu maar vallen zodat ook ik hopelijk weer ten volle kan genieten van de sfeer, onder het mom van het (bomen)leed dat nu toch al is geschied.

Op naar oud en nieuw, nog zo’n dag in het jaar waarop ik vol tegenstrijdige gevoelens door het leven stap. Gelukkig zijn er oliebollen met veel poedersuiker, vette appelbeignets en natuurlijk niet te vergeten champagne!
Bring it on…

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Email -- Google+ 0 0 Flares ×

2 Comments on “Last Christmas

  1. Raar hoe je lichaam zo in elkaar zit he; zoet en vet doet alleen maar meer verlangen. Het wordt weer flink de sportschool in om dat ‘goddelijke lichaam’ terug te krijgen 😅

    • Die sportschool zit er voorlopig even niet in vrees ik…dus dat goddelijke lichaam ook niet haha! Ben jij ook lekker los gegaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *